Naplózz a mentális egészséged érdekében


Hozzáadva: 2020. Július 04. Megtekintve: 515

Tinikorodban, tartottál naplót eldugva a matracod alatt? Ha igen tudod, ha nem elárulom, az volt az a hely, ahol beismerhetted a nehézségeket vagy félelmeket, amikkel szembenéztél anélkül, hogy bárki elítélt volna. Többnyire jól esett kirázni a fejedből azokat a gondolatokat és érzéseket és papírra vetni. Tisztábban láttad a világot.


Felnőttkorodra valószínűleg elköszöntél már a naplódtól. De az elképzelés és a haszna, még ma is működik. Ennek a mai neve Journaling (Naplózás). Ugyan úgy működik, mint kiskorodban, leírod a gondolataidat és az érzéseidet azért, hogy jobban megértsd őket. Hogyha stresszel, depresszióval vagy szorongással küzdesz, naplózni nagyon jót fog tenni. Segíthet irányítani az érzelmeidet és stabilizálni a mentális jólétedet.


A naplózás előnyei


Az egyik módja, hogy egy nyomasztó érzéssel elbánj az, ha találsz egy módot, amiben ki tudod magad fejezni. Emiatt lesz a naplózás annyira nagy segítség a mentális egészséged kezelésében. A naplózás segít:


(1) Kezelni a szorongást


(2) Csökkenteni a stresszt


(3) Megbirkózni a depresszióval


Ezen felül segít kontrollálni a tüneteket és javít a kedveden is azzal, hogy:


Megérted a problémáid, a félelmeid és az aggodalmaid alapját


Napról-napra nyomon követheted a tüneteidet, aminek segítségével megérted mi mit vált ki benned és megtanulhatod őket jobban kezelniBiztosít egy lehetőséget, hogy pozitívan írd le magad és felismerheted a negatív gondolataidat és viselkedésedet


Hogyha valamilyen problémád van és feszült vagy emiatt, a naplózás segíthet rájönnöd mi is pontosan a stressz vagy szorongás epicentruma. Ha egyszer rájöttél mi okoz benned feszültséget, kidolgozhatsz egy tervet, ami segít megoldani a problémákat és csökkenti a stresszszintedet. Ne feledd, hogy a naplózás csak egy mód a sok közül, amely segít jobban kezelni a feszültséget, a szorongást és balanszban tartani a mentális egészséged.


Hogy a legeredményesebb legyen a kúra, próbáld ki még ezeket is:


(1) Minden nap relaxálj és meditálj


(2) Egyél egészségesen, kiegyensúlyozottan(3) Eddz gyakran – próbálj valami mozgást csempészni a napjaidba


(4) Kényeztesd magad egy kiadós alvással minden este(5) Ne igyál és használj kábítószereket


Használd a naplód, hogy minden nap tudd magad tartani ezekhez az elvekhez.


Hogyan naplózz


Próbáld ki ezeket a tippeket, amelyek segítenek kezdetben:


(1) Próbálj meg minden nap írni. Szánj rá néhány percet naponta az idődből. Ez segít a rendszeres naplózásban


(2) Tedd kézenfekvővé. Minden esetben tarts magadnál tollat és papírt. Ezesetben bármikor ráfirkanthatsz a papírra, ha megjön hozzá a kedved. Sőt, a számítógépeden is írhatod egy fájlba, ha az jobban tetszik(3) Azt írd, amit te jónak gondolsz. Még az se kell, hogy egy séma szerint legyen felépítve. Ez a Te saját birodalmad, ahol bármit kiadhatsz magadból. Engedd szabadjára a fantáziád és ne törődj azzal, ha hibásan írsz le valamit vagy, hogy mások mit gondolnának


(4) Te döntsd el, hogyan használod a naplód. Ha nem akarod, nem kell megmutatnod senkinek. Viszont, ha szívesen megosztanád néhány gondolatodat a barátaiddal vagy szeretteiddel, hajrá! A naplózás segít rendet teremteni a kaotikusnak tűnő életedben.


Megismered magad azáltal, hogy felfeded legmélyebb félelmeid, gondolataid és érzéseid. Gondolj úgy a naplózásra, mint a Te saját relaxációs idődre. Ebben az időben megnyugodhatsz és kieresztheted a gőzt. Olyan helyen írj, ami megnyugtat és ellazít, talán egy csésze tea mellett. Várd, hogy írhass magadról, magadnak. És ami a legfontosabb, ezt mind a saját érdekedben teszed.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták