Mik a vízivás jótékony hatásai?


Hozzáadva: 2020. Május 17. Megtekintve: 670

Mindenki tudja, hogy fontos, hogy az ember mindig hidratált legyen - de mi áll emögött? Nézzünk kilenc dolgot, amelyet a vízivás jótékony hatásainak tulajdoníthatunk.


A vízivás jótékony hatásai


Az, hogy elegendő vizet igyunk, vagyis, hogy mindig hidratáltak legyünk, az egészség és a táplálkozás első számú szabálya. A szervezetünk hetekig is bírhatja étel nélkül, de víz nélkül viszont csak pár napig. Ez logikus, ha arra gondolunk, hogy a testünk megközelítőleg 60%-a víz, és ha elkezdünk kiszáradni, az hatással lehet ránk mind fizikailag, mind mentálisan.


Javíthatja a memóriát meg a hangulatot


Kutatások kimutatták, hogy még egy enyhe kiszáradás is ronthatja az ember memóriáját meg hangulatát, a gyerekektől kezdve az idős emberekig.


Segíthet abban, hogy kevésbé kívánjuk a cukros dolgokat, és a testsúly karbantartásában is segíthet Az agy valójában nem tud különbséget tenni az éhség és a szomjúság között, ezért a szomjúságot gyakran a „cukor utáni vággyal” téveszthetjük össze. Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy valami édeset kívánsz, először inkább igyál meg egy pohár vizet.


Ha mindig hidratáltak vagyunk, az a testsúly karbantartásában is segíthet. Kutatások kimutatták, hogy ha étkezés előtt vizet iszunk, attól jobban tele lesz az ember, és mivel ennélfogva kevesebbet fogunk enni, a vízivás a fogyásban is segíthet. Ez, egy bizonyos 2015-ös tanulmányt illetőleg is igaz, amelyben a diétás italokat vízre cserélték. Az eredmények azt mutatták, hogy ez nagyobb fogyást és jobb inzulinrezisztenciát eredményezhet.


Jobban mehet tőle az edzés


Sok kutatást végeztek sportolókkal, hogy milyen hatással van rájuk a hidratáció meg a dehidratáció, és az eredmények igen csak arra engednek következtetni, hogy a dehidratáció nemcsak a sportteljesítményt, hanem az ember élettani működését is befolyásolja.


Jó a fejfájás és a migrén ellen


Vannak emberek akiknél nagyobb eséllyel alakulhat ki fejfájás vagy migrén, ha nincs elég víz a szervezetükben. Segíthet megelőzni a székrekedést gyerekeknél és felnőtteknél


A víz segít, hogy az emésztőrendszerben a dolgok mozgásban maradjanak, így ezért, ha mindig hidratáltak maradunk, az segíthet megelőzni a székrekedést a gyerekeknél, felnőtteknél és az idős embereknél is. Arra is van bizonyíték, hogy a szénsavas víznek különösen jó hatása lehet.


Segíthet megakadályozni a vesekövet


Egyes embereknél nagyobb eséllyel alakulhat ki vagy fordulhat elő újból vesekő, ha gyakran gyengén vannak hidratálva.


Segíthet csökkenteni a húgyhólyagfertőzés kockázatát


Vannak tanulmányok, amik kimutatták, hogy ha az ember több vizet iszik, az csökkentheti a húgyhólyagfertőzések és a húgyúti fertőzések kockázatát, például a nőknél a húgyhólyaggyulladás kockázatát.


Enyhítheti a másnaposságot


Bár a víz ivása nem akadályozza meg a másnaposságot, de vannak olyan kutatások, amik szerint, ha az ember hidratált, az csökkentheti az alkoholfogyasztás negatív utóhatásait. Az alkohol vizelethajtószer, ezért a szervezet több vizet veszít tőle, mint amennyit az ember bevisz.


Segíthet megbirkózni a szorongással


A hidratáció hatással van az agyra és a szervezetre is, és kutatások pedig kimutatták, hogy még egy enyhe kiszáradás is negatív hatással lehet az ember energiaszintjére és hangulatára, amitől fokozódhatnak a szorongás tünetei.


Mennyi vizet kellene innunk egy nap?


Az egészségügyi szakemberek napi 6-8 pohárnyi vagy csészényi mennyiség fogyasztását javasolják, és ebbe a mennyiségbe beleszámítanak az alacsony zsírtartalmú tejek, meg az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes italok, teák meg kávék is.


Bánj óvatos a teához, kávéhoz meg üdítőitalokhoz hozzáadott cukorral meg szirupokkal, mert ezek megnövelik az ember napi cukorbevitelét.


Akkor is több vízre lehet szükségünk, ha edzünk vagy, ha meleg idő van, mivel ilyenkor izzadással vizet vesztünk. A vizelet színe alapján jól lehet ellenőrizni, hogy hidratáltak vagyunk-e vagy sem. Ideális esetben a vizeletnek halványsárga színűnek kell lennie. Hogyha átlátszó, akkor lehet, hogy túl sok vizet ittunk, és hogyha pedig sötétebb, akkor többet kell, hogy igyunk. A szín ellenőrzésekor tartsuk észben azt, hogy egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők és bizonyos ételek - például a cékla - szintén befolyásolhatják a vizelet színét.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták