Miért van szükséged egy digitális detoxikálásra?


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 590

Mint vállalkozók és cégvezetők, szenvedélyesek lehetünk a technológiával kapcsolatban. Gyakran előbb látjuk meg a lehetőségeket másoknál, így hamarabb is tudunk alkalmazkodni, hogy aztán megoszthassuk a hálózatunkkal. De ha túl sok időt töltünk a technológia eszközeivel, árthat nekünk, sőt hátrányba is kerülhetünk.


Keress rá a Google-ben a „szorongás és telefonok”-ra. Nem fogod elhinni mit találsz. Néhány tanulmány szerint a vérnyomás szint is megemelkedik, ha egy okostelefon van a közelünkben. Mások azt állítják, hogy romlott a mentális jólétünk a rengeteg közösségi médiától és a digitális eszközöktől.


Attól még, hogy a technológia fejlődése jobbé és produktívabbá tette az életünket, a vele járó függőség és túlhasználat kárt tehet bennünk és korlátozhatja a lehetőségeinket az életben. Amikor digitális detoxikálást hajtunk végre, újraindítjuk a testünket és a lelkünket. Ez egy módja, hogy meghatározzuk mi is fontos az életünkben és segít egy békésebb és kielégítőbb életet élni.


Íme néhány pozitívum, amely a detox alatt érhet:


1. Kitisztítja az elméd


Hasonlóan ahhoz, amikor a szervezeted tisztítod meg, különböző diétákkal, a digitális is újraindítja az elméd. Eltűnteti a sok szemetet, amit minden nap, órákig halmozol benne.


Gondolj a füledre például. Mennyi zajt hallasz naponta? Amikor utazol podcastot hallgatsz, munka közben zenét. A haverjaiddal beszélsz videón vagy telefonon. Minden második percben értesítéseket kapsz. Sőt, amikor lefekszel, még akkor is lehet, hogy hangoskönyvet hallgatsz.


A füleid nagyon ritkán tapasztalnak csendet. És akkor nem is beszéltem a többi érzékszervedről. Ahogyan folyamatosan szórakoztatjuk magunkat, megállás nélkül tömjük az agyunkba az óceánnyi információt. Azt is alig fogjuk fel, amit látunk vagy hallunk.


Az összes ilyen digitális eszköz, app vagy szociális háló stimulálja az agyad és a tested. Nincs egy perc szüneted sem. Az emberi testet nem arra tervezték, hogy folyamatosan ennyi mindent kelljen kezelni, ilyen rövid idő alatt.


Nem is csodálom, hogy miért nő egyre a szorongás a világban. Amikor szünetet tartasz, esélyt adsz az elmédnek, hogy újrainduljon és elölről kezdje. Jobb döntéseket hozol és jobban fogod kezelni az élet adta lehetőségeket.


Az elméd tiszta és képes felismerni a lehetőségeket. Te meg felvértezed a kellő páncéllal, hogy megteremtsd az életet, amire mindig is vágytál.


2. Növeli a kreativitásod


Gondolj azokra az időkre, amikor valami dolgod volt, de a telefonod vagy egy nyitott fül a böngészőben elterelte a figyelmed. Nagyon nehéz megállni és egy dologra koncentrálni, ha folyamatosan próbálják elterelni a figyelmed.


Amikor nem valami digitális eszközre figyelünk, sokkal kreatívabbak lehetünk. Tisztábban tudunk gondolkodni és jobban fel tudjuk használni az elénk táruló nyersanyagokat. Használhatjuk az extra csendet arra, hogy olyan ötletekkel rukkoljunk elő, amiknek pozitív hatásai lehetnek a jövőben.


Jusson eszedbe, hogy bevételi hullám, egy könyv vagy egy projekt mennyire meg tudja változtatni az életed. Csak egyetlen jó ötletre van szükséged. De hogyan állsz elő vele, ha folyamatosan mással foglalkozol? Amikor elvonjuk magunk a technológiától, megnyílnak előttünk a lehetőségek.


3. Kényszerít, hogy elgondolkozz


Akár az telefonos értesítésekről, akár a közösségi média végtelen görgetéséről van szó, megnehezíti, hogy közben gondolkodjunk. Mikor álltál meg utoljára 10, 15 percre, hogy átgondold az életed? Ma? Egy hete? Több hónapja?


Amikor nem elmélkedünk, beleeshetünk abba a hibába, hogy elveszítjük önmagunkat. A gondolkodás lehetővé teszi, hogy áttekintsük a napunkat és a céljainkat. Analizáljuk a jó és rossz dolgokat, amik történtek; mit csinálhatnánk még jobban és mitől lehetnénk boldogok.


Az elmélkedés segít meghatározni a személyiségünket, és hogy mi fontos számunkra. Megkérdezheted magadtól, hogy egy nagy döntés vagy lépés a karrieredben egyezik-e azzal, aki Te valójában vagy.


Gondolj azokra az emberekre, akik mindent elértek a munkájukban, amit akartak, de elvesztették a családjukat érte. Vagy azokra a vezetőkre, akik kőkeményen harcoltak a céljuk elérése érdekében, de észre sem vették, hogy mivé váltak közben. A gondolkodás emlékeztet minket a prioritásainkra és segít meggátolni, hogy bármi is fenyegesse azokat.


4. Biztosítja a pihenést, amire nagyon is szükséged van


Nem tudom te hogy vagy vele, de szerintem elég nehéz találni egy pillanatot, amikor ledőlhetsz vagy szunyókálhatsz egyet napközben. A statisztikák azt mutatják, hogy kevesebbet alszunk, mint valaha. Ez csökkentheti az életünk időtartamát és a minőségét.


Az igazi probléma a pihenőidővel, hogy nem vesszük észre, ha lehetőségünk nyílik rá. Sokkal többször pihenhetnénk, mint gondoljuk. Gyakran, naponta órákat lógunk a telefonunkon. Otthon, időt vesztünk, amikor egy appot görgetünk, ahelyett, hogy a verandán pihennénk, vagy a családdal lennénk.


Amikor félrerakjuk digitális eszközeinket, nem hagyjuk figyelmen kívül a lehetőségeket a pihenésre. A testünk nem arra lett kitalálva, hogy a nap minden másodpercében aktív legyen. Szüksége van időre, hogy újratöltődjön. Egy digitális detoxikálás erre lehetőséget nyújt.


Ez energiával tölt fel és emlékeztet arra, hogy milyen fontos az egészségünk.


Mindenkinek kéne egy digitális elvonót tartani, évi legalább egyszer! Az elvonók nagyszerűek arra, hogy pihentesd a szervezeted és új szokásokat fejlessz ki. Próbáld ki pár napig és nézd meg milyen hatással van rád!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták