Hogyan tanulj meg hatékonyan angolul?


Hozzáadva: 2020. Május 18. Megtekintve: 641

Mi a különbség az effektív és a hatékony között? Mondjuk azt, hogy el kell utaznod Rómából Párizsba; milyen közlekedési eszközt használnál? Sétálhatsz, futhatsz, mehetsz biciklivel, autóval, motorbiciklivel, vonattal, vagy oda is repülhetsz (repülővel). Ezek közül mindegyik közlekedési módszer effektív, azaz működnek; mindegyik által odaérnél. Azonban, melyik módszer igényli a legkevesebb energiát és segít abban, hogy elérd a célod a lehető legrövidebb időn belül? Ezek a módszerek a leghatékonyabbak. Biztos vagyok benne, hogy egyetértesz velem, amikor azt állítom, hogy a repülővel való odautazás hatékonyabb, mint biciklire pattanni, bár Lance Armstrong nem biztos, hogy egyet értene ezzel.


Az angol tanulást két részre oszthatjuk: input, azaz beérkező és output azaz kimenő részre. Az input alatt az olvasást és hallgatást értjük míg az output az írásban és beszédben nyilvánul meg. Világos dolog, ahhoz, hogy jó minőségű outputtal rendelkezz, rengeteg jó minőségű inputod kell legyen. Gondolj csak arra, milyen hosszú ideig hallgat a gyerek míg elkezd beszélni. Felnőttként nyilvánvalóan nem fogunk két évet várni arra, míg elkezdünk beszélni, de minél több input adatot szerzünk, annál több outputot tudunk létrehozni. Ugyanez érvényes az olvasásra és írásra is. Minél többet olvasol, annál jobban tudsz írni. Még azt is elmondhatom, hogy minél többet olvasol, írsz és hallgatsz, annál jobban tudsz beszélni.


Minden komoly, angolt tanuló személynek az a tanácsom, hogy a sürgősség érzékével közelítsen a cél felé. Ez az jelenti, hogy effektíven kell dolgozz, de, ami még fontosabb, hatékonyan kell dolgoznod. Az idegen nyelvek tanításából és tanulásából származó tapasztalataimból kiindulva, összeállítottam, hogy mit gondolok a legeffektívebb és leghatékonyabb módnak, arra, hogy a nyelv minden területét elsajátítsd.

Input


Olvasás


Tanulj meg legkevesebb öt, új szótári szót minden nap. Az én javaslatom az, hogy használj index kártyákat, melyeknek az egyik oldalán a szó szerepel, a másik oldalán pedig a meghatározása. A kártyákat raktározd el egy dobozban és gyakran nézd át őket, kimondva a szavakat és megpróbálván megadni a meghatározásukat is. A meghatározásokat a lehető legrövidebbre és legtömörebbre fogd. Az öt-hét szó a legjobb. Ha öt szót tanulsz minden nap, az 1,825 szó egy év alatt. Figyelembe véve azt, hogy egy középiskolás diáknak 5-6.000 szavas szókincse van, néhány éven belül a szókincsed elegendő lesz arra, hogy majdnem minden írott szöveget megérts angolul.


Rászánt idő: 30 perc.


Hallgatás


Hallgass rádiót. Az angol beszéd hallgatásának célja, hogy a lehető legtöbb szót halld, a lehető legrövidebb időn belül. Minél többször hallasz egy bizonyos szót, annál képesebb leszel ennek a bizonyos szónak a használatára. Ennek nincs is hatékonyabb módja, minthogy rádiót hallgass. A használt szókincs nagyon változatos és nincsenek csendes szünetek, mert a tévétől eltérően, a vizuális ingereket nem lehet felhasználni a közönség figyelmének a felkeltésére. A kulcs az, hogy olyan gyakran hallgasd, amilyen gyakran csak lehet. Maximalizáld a rádióhallgatás idejét más cselekvések végrehajtása közben, mint például vezetés, sétálás, főzés, étkezés, öltözködés közben. Ha teheted, hagyd bekapcsolva a rádiót lefekvéskor, így ez az utolsó dolog, amit hallasz lefekvés előtt és egyben a legelső is ébredéskor.


Rászánt idő: 0.

Output

Írás


Vezess naplót és írj bele naponta legalább 500 szót. Azzal, hogy minden nap írsz, megerősíted az eddig tanultakat. Ugyanakkor ezáltal megkérdőjelezed a leírtak pontosságát is. Ez az intenzív koncentrációs folyamat segít majd abban, hogy a tudatalattidban lévő hatalmas mennyiségű információt rendszerezd. Írj arról, amiről csak szeretnél, de bizonyosodj meg róla, hogy kihívást jelent számodra, új szókinccsel és különböző nyelvtani szerkezetekkel.


Rászánt idő: 30 perc.


Beszéd


Olvass hangosan. A hangos olvasás lehetővé teszi a tökéletes gyakorlást. Ne feledd, hogy tökéletes gyakorlat, az ami tökéletes. A hangos olvasással, nyelvtanilag tökéletes angolt beszélsz. Egy átlagos beszélgetés során hibákat követhetsz el. Ez nem csak az angolt tanulók esetében van így, de az anyanyelvi szinten beszélők esetében is. Ha a hibák folyamatosan ismétlődnek, egyre nehezebbé válik majd korrigálni őket. Ugyanakkor, olyan szótári szavakat használsz az olvasással, melyeket amúgy nem használnál. Egy átlagos, egy órás beszélgetésben, lehet, hogy 30 percet beszélsz, számos hibával, de ha hangosan olvasol fel, akkor egy órán keresztül beszélhetsz, egyetlen nyelvtani hiba nélkül, új szótári szavakat használván.


Rászánt idő: minimum 1-2 óra.


Csináld ezt a négy dolgot minden nap, egy hónapon keresztül és ígérem, hogy le leszel nyűgözve a teljesítményedtől. A nyelv elsajátításának nincsenek titkai, csak rengeteg munka van mögötte, mely az egész életedet jobbá teszi.


A sikeres emberek megteszik azokat a dolgokat, amelyeket a sikertelen emberek nem hajlandóak megtenni! Minden jót kívánok az utazásod során!


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták