Hogyan takarítsunk meg pénzt?


Hozzáadva: 2020. Július 04. Megtekintve: 512

Mindannyian pozitívan állunk hozzá, amikor pénzmegtakarításra gondolunk igaz? Megfogadjuk, hogyha elérünk egy bizonyos pontra, akkor elkezdjük, például ha betöltünk egy adott kort vagy, ha előléptetnek.


A valóságban azonban kizárólag azután fogsz elkezdeni spórolni, miután egészséges pénzköltési szokásokat alakítottál ki és a jövőbeli igényeid fontosabbak lesznek a jelenlegieknél.


Gyakran maga a cél, hogy spóroljunk nem elég erős ahhoz, hogy elhalasszuk annak az új okostelefonnak, konyhaasztalnak vagy tévének a megvásárlását. Tehát elköltjük a pénzünket – vagy ami még rosszabb – adósságba keveredünk, hogy kielégíthessük legfrissebb vágyainkat. Aztán az adósság havi törlesztésbe torkollik, ami kontrollálja bankszámlánkat, sőt az életünket.


Elég nyomasztóan hangzik igaz? Nem kell, hogy az legyen. Néhány apró változtatással seperc alatt elkezdhetsz pénzt megtakarítani.


1. Köszönj el az adósságoktól.


A tartozások havi törlesztőrészlete a legnagyobb akadály a spórolás útján. A hitel elvesz a bevételedből! Ideje tehát, hogy megszabadulj attól az adósságtól.


A hitel visszafizetésére a leggyorsabb módszer a lavina effektus alkalmazása. Ennek a lényege, hogy a tartozásaidat a legkisebbtől kezded visszafizetni és a legnagyobb összeget hagyod utoljára. Elég ütősnek hangzik igaz? De ne aggódj ez inkább a hozzáállásodon fog változtatni, mintsem a számokon. Miután a bevételed tisztán megmarad, végre elkezdhetsz gyűjteni az álmaidra.


2. Vegyél kevesebb élelmiszert.


A legtöbben – miután átnézték havi költekezésüket – ledöbbennek, amikor meglátják, hogy mennyit is költöttek kajára havonta. Túl egyszerű végig sétálni a boltok sorain és bedobni a kosárba plusz egy csokit vagy néhány csipszet, a kasszáknál található finomságokról nem is beszélve. Ezek a kis összegek (vagy pénztárcagyilkosok) rendesen összeadódnak és végül egy jó nagy szeletet lecsippentenek megkeresett pénzünkből.


Ezt úgy tudod kiküszöbölni, ha mondjuk egy hétre előre megtervezed mit is fogsz pontosan fogyasztani és mielőtt elmész a boltba megnézed mi van már otthon, hogy ne vegyél belőle feleslegesen.


Ha tényleg nagyon szeretnél pénzt spórolni, próbáld ki az online bevásárlást. A legtöbb nagyobb élelmiszerboltnál van erre lehetőséged (páran ingyen ki is szállítják). Ez azért hasznos, mert ha a gép előtt ülve válogatod össze kosarad tartalmát, megkíméled magad a, számodra szükségtelen, frissen sült nutellás táska mennyei illatától.


3. Vond vissza az előfizetéseidet és tagságaidat.


Valószínűleg több mindenért is előfizetsz minden hónapban, mint a Netflix, Hulu, Spotify, konditerem vagy akár a most menő Meglepetés doboz. Eljött az idő, hogy megszűntesd az összes olyan előfizetésedet, amit nem használsz sűrűn. Ja, és ne felejtsd el kikapcsolni az automatikus megújítást sem. Hogyha visszamondod és úgy érzed mégsem bírsz nélküle élni, maximum újra feliratkozol – de csak ha belefér az új (és jobb) költségkeretedbe.


Gondolkodj el azon is, hogy megoszd azokat tagságot a családdal vagy barátokkal, amelyeket mindenképpen meg akarsz tartani. A legtöbb videómegosztó portál, mint a Netflix vagy a Hulu egyszerre több képernyőről is engedi a tartalomnézést. Ezúton mindenki nyer – és spórol!


4. Vegyél általánosat.


Legtöbbször az egyetlen, ami jobb a márkás termékekben az a marketing. Csak nézz rá arra a dobozra! Az általános gyógyszerek, alapvető élelmiszerek (mint a rizs vagy bab), tisztítószerek és papírtárgyak sokkal kevesebbe kerülnek, mint márkás testvéreik, de ugyan olyan jól működnek.


5. Az extra vagy váratlan bevételt okosan költsd el.


Hogyha kapsz egy szép grátiszt a munkában (így legyen!), örökölsz vagy adóvisszatérítésben van részed, hasznosan költsd el. Amikor azt mondjuk „hasznosan” nem arra gondolunk, hogy megvedd azt a menő bélyeget a gyűjteményed ékeként vagy, hogy tedd be a bankba.


Ha még mindig vannak tartozásaid, jobban jársz, ha a kapott összeget a diákhiteled visszafizetésére vagy a bankszámlád kiegyenlítésére fordítod, ahelyett hogy félrerakod a pénzt. Ha nem lógsz senkinek, használd a plusz pénzt a vészhelyzeti tartalékod felépítésére – tudod, vészhelyzet esetére.


6. Használj kevesebb energiát


Tudtad, hogy spórolhatsz a villanyszámládon csupán azzal, ha beiktatsz néhány kisebb változtatást otthon? Kezdd egyszerűbb dolgokkal, mint a kevesebb ideig tartó zuhanyzással (nem, nem kevesebb alkalommal), a szivárgó csövek megjavításával, ruháid hideg csapvízben való mosásával vagy az égők energiakarosra vagy LED-re cserélésével.


Igaz, hogy az új energia-takarékos felszerelésekkel csökkenthetnéd a villanyszámládat, de drágák lesznek! De ha megoldod, hogy beleférjen a havi keretedbe, ilyen apró fejlesztésekkel segíthetsz magadon.


7. Iratkozz le az e-mailekről.


Az e-mailes marketingesek rettentően jók abban, amit csinálnak. Pontosan tudják mennyire ellenálhatatlan egy hirtelen árzuhanás vagy egy exkluzív kupon. Ráadásul ott vannak azok a villogó gifek is!


Hogyha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, ha meglátsz egy különleges ajánlatot, kattints a leiratkozásra az e-mail végén. Kevésbé fog kísérteni, hogy költs, ráadásul az e-mailjeid is rendezettebbek lesznek. Ezzel csak nyerhetsz!


8. Kérd kölcsön - ne vedd meg.


Szükséged van egy nyesőre a fához a hétvégi kerti munka során vagy egy kézi turmixra a leveshez? Kérd kölcsön egy barátodtól vagy a szomszédtól, ahelyett hogy megvennéd a boltban.


9. Csomagolj magadnak ebédet (és egyél otthon).


Nem tűnik túl veszélyesnek, ha heti néhányszor veszel magadnak ebédet mi? (Főleg, ha a kedvenc éttermed egy köpésre van az irodádtól). De rengeteget spórolhatsz azon, ha viszel magaddal ebédet otthonról!


Arról nem is beszélve, hogy két vacsora árából vehetsz magadnak egy egész heti kaját otthonra. Inkább készítsd el otthon az ebédedet és nézd, ahogyan hónapról hónapra nőnek a megtakarításaid.


10. Kérdezz utána a leárazásoknak (és fizess készpénzzel).


Amíg nem kérdezed meg, nem fogod tudni – ezért érdemes mindig megkérdezni. Legközelebb, ha moziba, múzeumba vagy sporteseményre mész, kérdezd meg, hogy van-e bármilyen kedvezményük diákoknak, tanároknak, katonáknak vagy öregeknek. Ha nem jársz sikerrel, akkor se becsüld alá a készpénz alkudozó erejét!


11. Csökkentsd a telefonszámlád.


Ha a havi telefonszámlád vetélkedik a bevásárlásra költött pénzed arányával ideje változtatni rajta. Megtakaríthatsz pénzt, ha megkíméled magad a drága mobil adatforgalmas csomagoktól, telefonbiztosítástól és egyéb felesleges garanciáktól. Attól se tarts, hogy szolgáltatót válts! Igaz egy kis kitartásba és kutatásba kerül megtalálni a legjobb ajánlatot, de a végén megéri.


12. Próbáld minimalizáld a kiadásaidat.


Ne vegyél semmilyen nélkülözhetetlen dolgot egy hétig – vagy akár egy hónapig! Gondolj rá úgy, mint egy próbatételre. Ha már belekezdtél készíts minden nap leltárat azokról a dolgokról, amikért hálás lehetsz. Ez segít az önmegtartóztatásban!


Úgy működhet ez igazán, ha a már tulajdonodban lévő ételekből készítesz magadnak ebédet vagy vacsorát, elkerülöd azokat a boltokat, ahol impulzusvásárlás áldozata lehetsz, és mindenre nemet mondasz, ami nem létszükséglet.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták