Hogyan szabaduljunk meg a wc-tartályok bűzétől?


Hozzáadva: 2020. Május 20. Megtekintve: 850

A legtöbb wc-ből terjengő bűz forrása egészen nyilvánvaló, tekintve ennek a gyakran ablak nélküli helyiségnek funkcióját. Ebből kifolyólag ezeknek megszüntetése is egy egészen egyértelmű (sőt, akár kellemes) feladat. De bizonyos időközönként előjön egy fürdőszobai rejtély – egy, a szokásos tisztítási módszerek ellenére is jelenlévő szag. A WC csésze tiszta. A zuhanyzó tiszta. Mi lehet ez a makacs bűz?


Lehet, hogy a wc tartály alá kell benéznünk.


A legtöbben nem sok figyelmet fordítanak a víztartályra, pedig a benne álló víz különböző bűzöket, kellemetlen szagokat idézhet elő – nagyrészt penészes, nedves és dohos szagokat, melyek a folyamatosan nedves felületeknél gyakoriak. Csak nézzünk a zuhanyzónkra.


A tartály tisztítása egyáltalán nem egy komplex feladat, viszont a túlzottan egyszerű megoldás amit sokan használnak kárt okozhat a tartály valamely elemében. Szóval, mit tegyünk, ha kiderül hogy a víztartály a bűnös? Először is, kérdezzünk meg egy lakótársat, hogy használhatjuk-e az ő mellékhelyiségét, mivel ez a folyamat eltarthat egy darabig.


Sok szagtalanító szerrel, ezen okokra készített vegyszerrel találkozhatunk a tisztítószeres sorban. Talán a legkönnyebb megoldás egy fehérítő kapszula tartályba dobása, aztán el is lehet sétálni onnan, hagyni hogy hasson. Sajnos a fehérítő különböző gumis anyagok és elemek erózióját, gyengülését vagy sérülését okozhatja, mint amilyenek a szelepek és tömítések. Ez az oka annak, hogy ezt a megoldást lehetőleg el kell kerülni.


Egy sokkal jobb megoldás az ecet, folyékony mosogatószer és szódabikarbóna használata.


Egyszerű az eljárás:


1. Szedjük össze a kellékeinket: Törölköző, tisztítószer és egy hosszú nyelű sikáló eszköz (a wc kefe tökéletes erre), na meg kesztyű.


2. Vegyük le a tartály fedelét és tegyük rá egy törölközőre, hogy ne koszoljuk és vizezzük össze a padlót!


3. Ideálisan a takarítás közben kevés víz legyen a tartályban, ennek érdekében a WC úszót emeljük fel egy kicsit (így a tartály mechanizmusa úgy veszi, hogy tele van vízzel a tartály) és erősítsük az öblítőhöz gyengéden.


4. Egyszer öblítsük a WC csészét és csak egy kis mennyiségű vizet engedjünk visszafolyni a tartályba.


5. Adjuk hozzá a tisztítószereket a tartályhoz: egy pár evőkanál folyékony szappant, fél pohár sima ecetet és fél pohár szódabikarbónát. Mozgassuk körbe ezt a keveréket a kefével hogy összekeverjük.


6. A hosszú nyelű kefénkkel gyengéden sikáljuk végig a tartály falait, hogy a vizes-tisztítószeres keverék levigye és szétoldja a piszkot. Ennél a lépésnél még valószínűleg nem lesz tökéletesen tiszta a tartály, és ez teljesen rendben van.


7. Hagyjuk a tisztítószer-szerű keveréket a tartályban legalább egy pár órán keresztül hogy hasson.


8. Sikáljuk még egy kicsit. A tartálynak már tisztának kell lennie.


9. Engedjük el az úszót, hogy újratöltődjön a tartály és egy párszor húzzuk le a wc-t, míg ki nem ürül a tisztítószer. Tegyük vissza a tartály fedelét. Voila.


Amint ezt az eljárást elvégeztük, a rejtélyes szag-probléma el kell hogy tűnjön. De még mielőtt nekiugranánk, még egy pár extra tipp...


Mielőtt elkezdenénk a szagtalanító beavatkozást, ezeket vegyük figyelembe:


Fekete penész – Ha fekete pöttyös anyagra leszünk figyelmesek a tartály belsején, meglehet, hogy fekete penésszel van dolgunk. Ez a fajta penész egészségügyi veszélyt jelenthet, így ebben az esetben a lehető leghamarabb és legalaposabban takarítsuk ki a tartályt.


A fehérítő vagy más sav használata – Bizonyos esetekben a szituáció többet igényelhet a gyengébb tisztítószereknél, anyagoknál. Ilyen esetben használhatunk fehérítőt. Ilyenkor egy higított verzióval kezdjünk, méghozzá egy egység fehérítőt öntsünk föl tíz egység vízzel. Csak akkor erősítsünk a folyadék erején, ha tényleg szükségét látjuk.


Védelem – Mikor fehérítővel és más erős vegyszerrel dolgozunk, óvatosnak kell lennünk. Hordjunk kesztyűt és maszkot, bizonyosodjunk meg róla, hogy a fürdőszobában jár a levegő (nyitott ablak vagy ventillátor segít) és soha ne keverjünk össze több vegyszert a tankban.


Gyors segítség -- A társaság jön egy óra múlva? Gyújtsunk meg egy-két gyufát a fürdőszobában, hogy ideiglenesen leplezzünk kellemetlen szagokat a kevésbé kellemetlen (sőt, egyeseknek kifejezetten csodálatos) szagú kén-dioxiddal.


És a legjobb tartály-tisztítási módszer? A tartály tisztítása után a megelőzésre figyeljünk. Évente párszor ismételjük meg a folyamatot, így lecsökkentve az erre fordított időt.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták