Hogyan kezdj el edzeni és hogyan edz folyamatosan?


Hozzáadva: 2020. Május 20. Megtekintve: 640

Könnyebben be tudod építeni az edzést a mindennapi életedbe, mint azt gondolnád. Ezek a tippek megmutathatják, hogyan teheted meg ezt.


Mi jelent akadályt az edzésben?


Ha nehéznek találod elkezdeni vagy követni egy edzéstervet, nem vagy egyedül. Sokaknak közülünk a legjobb szándékaink ellenére is nagy megerőltetést jelent az ülő életmódból való megváltozás.


Te már tudod, hogy a testmozgás mellett számos mérvadó okot lehet felsorolni: az energia, a hangulat, az alvás és az egészség javítása, emellett a szorongás, a stressz és a depresszió csökkentése is jelentős. A részletes edzési utasítások és az edzéstervek pedig csak egy kattintásnyira találhatóak. De ha ismernénk az edzés módja és szükségességét, akkor mindannyian megfelelő formában lennénk. Ahhoz, hogy az ezdést szokássá változtassuk, megfelelő hozzáállásra és okos megközelítésre lesz szükséged.


Míg a gyakorlati aggodalmak, mint például az elfoglaltság vagy a rossz egészségi állapot még nagyobb kihívást jelentenek a testmozgás számára, a legtöbbünk számára a legnagyobb akadály szellemi jellegű. Lehet, hogy az önbizalom hiánya jelent akadályt a pozitív lépések, vagy a motiváció fellángolása terén, vagy csak könnyen elbátortalanodsz és feladod. Mi ezeket már mind átmentünk.


Bármi legyen is az életkorod vagy a fittségi szinted - még akkor is, ha még egyetlen nap sem edzettél az életedben - vannak olyan lépések, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy az edzés kevésbé megfélemlítő és fájdalmas, de ugyanakkor szórakoztatóbb és ösztönzőbb legyen.


Felejtsd el a minden vagy semmit hozzáállást. Nem kell órákat töltened az edzőteremben, vagy monoton és fájdalmas rutinra kényszerítened magad, amelyeket amúgy utálsz, azért, hogy megtapasztald a testmozgás fizikai és érzelmi előnyeit. A kevés edzés jobb, mint semmilyen edzés. Valójában, ha csak szerény mennyiségű fizikai aktivitást végzel a heti rutinodban, súlyos hatással lehet mentális és érzelmi egészségedre.


Légy kedves önmagaddal. A kutatások azt mutatják, hogy az önértékelés növeli annak valószínűségét, hogy sikerrel járj egy adott törekvésben. Tehát ne vádold magad a tested miatt, a jelenlegi fittségi szinted miatt vagy az állítólagos akarathiány miatt. Ez csak arra lesz jó, hogy demotiváljon. Ehelyett tekints a múltbeli hibáidra és az egészségtelen döntéseidre, mint a tanulás és növekedés lehetőségeire.


Tartsd féken elvárásaidat. Nem egy nap alatt estél ki a formádból, tehát a fittségi szintet sem fogod azonnal elérni. A túl sok elvárás hamar vezet csalódáshoz. Próbálj meg nem hátrálni attól, amit nem tudsz elérni, vagy attól, hogy milyen messzire kell menned fitnesz céljaidnak eléréséhez. Az eredményekre való koncentrálás helyett koncentrálj a következetességre. Noha a hangulat és az energiaszint javulása gyorsan megtörténhet, a fizikai eredmények csak idővel fognak megtörténni.


Kifogásokat keresel az edzés alól? Legyen ez idő vagy energia hiánya, vagy az edzőteremtől való félelem, itt találhatsz rájuk megoldást.


Vess véget a legnagyobb edzési mentségeknek!


„Utálom az edzést.”


Sokan éreznek hasonlóan. Ha a verejtékezés vagy a futópadon való futás az edzőteremben számodra nem a legjobb időtöltés, próbálj meg egy olyan tevékenységet találni, amelyet élvezel - például a táncolás -, vagy párosítsd a fizikai tevékenységet számodra valami élvezetesebbel. Például sétálj ebéd közben egy festői parkban, vagy járj köröket egy légkondicionált bevásárlóközpont körül, miközben nézegeted a kirakatot, sétálsz, futsz vagy kerékpározol barátod társaságában, vagy a kedvenc zenédet hallgatod mozgás közben.


„Túl elfoglalt vagyok.”


Még a legelfoglaltabbak is találnak szabad időt a napjaikban a fontos tevékenységekhez. A te döntésed, hogy prioritássá változtasd az edzést. És ne gondold, hogy egy kiadós edzéshez szükséged van egy teljes órára. A rövid, 5-, 10- vagy 15-perces aktivitás is nagyon hatékonynak bizonyulhat - tehát az összes edzést be tudod szorítani a hétvégébe. Ha túl elfoglalt vagy a hét folyamán, akkor kelj fel és mozogj hétvégén, amikor több időd van.


„Túl fáradt vagyok.”


Elsőre ellentétesen hangzik, de a fizikai aktivitás erőteljesen energizál, amely valójában csökkenti a fáradtságot és hosszú távon növeli az energiaszintet. Rendszeres edzéssel sokkal energikusabb, felfrissültebb és éberebb leszel.


„Túl kövér vagyok”, „túl idős vagyok” vagy „az egészségi állapotom nem elég jó”.


Soha nem késő elkezdeni az ezdést és a fizikai felerősödést, még akkor sem, ha idősebb vagy, vagy önbevallott kanapéburgonya vagy, aki még soha nem edzett. Nagyon kevés az az egészségügyi probléma vagy súlyprobléma, ami kizárja az edzést, ezért fordulj orvosodhoz egy biztonságos rutin kialakítására.


„Az edzés túl nehéz és fájdalmas.”


„Nincs fájdalom, nincs nyereség”, ami egy elavult gondolkodásmód az edzésről. Az edzésnek nem szabad fájnia. És nem kell túlhajtanod magad, hogy minden testrészedből ömöljön az izzadság, vagy minden izmod fájjon ahhoz, hogy eredményt érj el. Felépítheted az edzést és a fittséged sétával, úszással, vagy akár golfozással, kertészkedéssel vagy a ház kitakarításával.


„Nem vagyok atletikus.”


Még mindig vannak rémálmaid a tesi órától? Nem kell sportosnak vagy ultra-koordináltnak lenned ahhoz, hogy beilleszkedj. Összpontosíts az aktivitás fokozásának egyszerű módjaira, például ilyen a séta, úszás vagy akár még a ház körüli teendők is. Bármi működni fog, ami mozgásba hoz.


Mennyi edzésre van szükségem?


Egy edzésterv elindításánál a legfontosabb dolog, hogy valami mindig jobb, mint a semmi. Sétálni egy rövidet még mindig jobb, mint a kanapén ülni; egy perc edzés még mindig jobban segít fogyni, mint egyáltalán nem edzeni. Ennek ellenére a jelenlegi ajánlás a legtöbb felnőtt számára minimum heti 150 perces mérsékelt edzés. Ezt el tudod érni, ha heti ötször 30 percig edzel. Nincs 30 perced a zsúfolt programodban? Rendben van, ha felosztod a dolgokat. Két 15 perces edzés vagy három 10 perces edzés ugyanolyan hatékony lehet.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták