Hogyan dolgozza fel testünk az alkoholt?


Hozzáadva: 2020. Június 18. Megtekintve: 520

Az étrendedet alkotó ételeket meg kell emésztened, mielőtt a sejtjeid felszívhatják őket, az elfogyasztott alkohol viszont közvetlenül a tested membránjain keresztül a véráramodba kerül, ami az alkoholt tested szinte minden szervéhez továbbbítja.


A szervezeted által gyártott alkoholdehidrogenáz (ADH) mennyiségét befolyásolja az etnikai hovatartozásod és nemed. Az ázsiaiak, az indiánok és az inuitok kevesebb alkoholdehidrogenázt választanak ki, mint a legtöbb kaukázusi, és egy átlagos nőben (etnikumtól függetlenül) kevesebb ADH jön létre mint egy átlagos férfiban.


Ennek eredményeként a lebontatlan alkohol a hasüregből a véráramba jut, és így könnyebben becsípnek kevesebb alkoholtól is.


Íme az útvonal, amit minden egyes elfogyasztott ital után bejár az alkohol. Lefolyik a szájból a gyomorba: A lebontatlan alkohol átfolyik a gyomrod falán bekerülve vérkeringésedbe és a vékonybélbe.


Megáll egy rövid látogatásra az erőműnél: A megivott alkohol nagy része felszívódik a duodenumon (patkóbél) keresztül. Onnan egy nagy véredényen át a májadba áramlik.


A májban a gyomor ADH-jához hasonló enzim lebontja az alkoholt, melyet egy adenindinukleotid (NAD) nevű koenzim energiává alakít. A NAD-ot arra is használjuk, hogy egyéb szénhidrátokból származó glükózt energiává alakítsuk; miközben viszont a NAD-ot az alkohol lefoglalja, nem történik glükózátalakítás.


A normál, közönséges máj körülbelül 15 ml kilogramm tiszta alkoholt képes feldolgozni óránként (ez 175-350 ml sört, 150 ml bort vagy 30 ml tömény szeszes italt jelent). A maradék továbbfolyik a szívedbe.


Kicsit fúj egyet: A szívedbe jutó alkohol csökkenti az erőt, amellyel a szívizom összehúzódik. Kicsit kevesebb vért pumpálsz, az erek az egész testben ellazulnak, és a vérnyomásod ideiglenesen lecsökken. A szíved hamarosan visszatér eredeti működéséhez, de az erek lazult állapotban maradnak és fél órán keresztül alacsonyabb lesz a vérnyomásod.


Eközben az alkohol a vérrel együtt a szívből a tüdővénán keresztül a tüdőbe folyik. Ilyenkor minden lélegzettel kijut a szervezetedből egy kis alkohol, és a lélegzetednek alkoholszaga van. Ezután az újonnan oxigéndús, de még mindig alkohollal terhelt vér visszajut a tüdőartérián keresztül a szívedbe, majd onnan az aortába jut.


Felszínre emelkedik: A véredben az alkohol növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) mennyiségét, és nem feltétlenül a jókét, melyek a koleszterint szállítják a testedből. Az alkohol csökkenti a véralvadás esélyét is, ideiglenesen csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát.


Az alkohol tágítja az ereket, így több vér áramlik a tested belsejéből a bőr felszínére. Ettől melegebbnek érzed a környezeted, és bőröd kipirulhat, rózsaszínessé válhat. (Az ázsiaiak, akik hajlamosak kevesebb alkoholdehidrogenázt termelni, mint a kaukázusiak, gyakran kis mennyiségű alkoholtól is kipirulnak). Ugyanakkor egy kis mennyiségű alkohol a pórusokon keresztül távozik, amivel izzadtságod alkoholszagúvá válik.


Találkozik útgörbületekkel: Az alkohol szedatív. Amikor eléri az agyadat, lelassítja az impulzusok áramlását az idegsejtek között, melyek a gondolkodásért és a mozgásért felelősek. Ezért lehet, hogy elhomályosul gondolkodásod, romlik az ítélőképességed, nehezebben beszélsz és homályossá válik a látásod.


Az alkohol lecsökkenti az antidiuretikus hormonok termelődését az agyadban, melyek megakadályoznák a túl sok vizelet termelését. Sok folyadékot, vitamint és ásványi anyagot veszíthetsz. Nagyon szomjassá is válhatsz, és a vizeletednek enyhe alkoholszaga lehet. Ez a ciklus addig folytatódik, amíg alkohol kering a véredben, vagy más szavakkal amíg a máj nem képes elegendő ADH-t előállítani az összes elfogyasztott alkohol lebontására.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták