A kétrétegű ablak előnyei


Hozzáadva: 2020. Június 14. Megtekintve: 634

Egy hideg napon a kanapén heversz és hirtelen egy hideg fuvallattól feláll a szőr a hátadon. Ugyan az ablak zárva van, de attól még kis mértékben kiereszti a meleg levegőt, illetve beengedi a hideget.


Egy kutatás szerint egy átlagos háztartás energia veszteségének akár a 25-30 százalékáért is felelhetnek az egyrétegű ablakok. Kétrétegű ablakok felszerelésével akár 50%-kal is csökkenthető a hideg, illetve meleg levegő elszökése az ablakokon keresztül. Egy évben, akár 20-30 százalékkal is csökkenthető a villanyszámla.


De ez csak egy a sok előny közül, amit az egyrétegű ablakról kétrétegűre való váltás eredményez. Nézzük meg, hogy mi is az a két rétegű ablak, mi teszi jobbá és hogy segítheti a háztartást.


Mi is az a kétrétegű ablak?


A legalapvetőbb különbség az egyrétegű és a kétrétegű ablak között a felépítésük. Az egyrétegű ablak egyetlen üveg réteggel rendelkezik, ami nem túl hatékony extrémebb időjárási viszonyok esetén. A kétrétegű ablak ugyanakkor két üveg réteggel rendelkezik egy közbenső levegőréteggel a legjobb szigetelés érdekében. Egyes típusai akár argont is tartalmazhatnak az egyszerű levegő helyett. Az argon egy színtelen gáz, ami fejleszti az ablak hőkezelését és csökkenti a hőáteresztést.


Kétrétegű ablakra történő váltás előnyei


Megfizethetőség


Ma, több mint 118 millió amerikai háztartás rendelkezik két rétegű ablakokkal, vagy akár három rétegűekkel. Ez majdnem a 60%-a az amerikai háztartásoknak, ugyanakkor ez azt jelenti, hogy 40% még mindig elavult ablak technológiát használ. Sokan az egyrétegű ablakokat választják az alacsonyabb áruk miatt, azonban ezeket használva a tulajdonosnak hosszútávon sokkal többet kell költenie villanyszámlákra, mint ha kétrétegű ablakokat használna.


Környezetbarát megoldás


Ha sok tulajdonos dönt a kétrétegű ablakok használata mellett, globálisan lehetne csökkenteni az energiafelhasználást.


Attól függetlenül, hogy milyen típusú fűtésrendszert használsz (kályha, gáz, távhő) a kétrétegű ablak csökkenti ezek használatát. Lényegében kevesebb hőt kell termelni így kevesebb fosszilis üzemanyagot kell elégetni, ami kevesebb CO2 kibocsátáshoz vezet. Ez csökkenti az ökológia lábnyomot. Leváltani a régi egyrétegű ablakot új kétrétegű ablakra hozzájárul a Föld védelméhez.


Nagyobb biztonság


Az egyrétegű ablakokkal ellentétben a többrétegű ablakok robusztusabb zárakkal vannak szerelve, illetve az illesztések is sokkal erősebbek, ezáltal nehezebbé téve a betörők bejutását a házba. A kétrétegű üvegek szilárdabbak és nehezebben törhetőek be. A háztartás lényegesen biztonságosabb kétrétegű ablakokkal.


Jobb hangszigetelés


Akár hangosak a szomszédok, akár egy forgalmas út mellett élsz, a túl sok zaj nem tesz túl jót a józanságnak. A környező zajok, csak kis mértékben képesek tompítani a folyamatos dudálást, hangos zenét és a nehézgépjárművek zaját. Kétrétegű ablakokra váltással csöndesebb és békésebb napokat élvezhetsz. Két réteg üveg elszigetel a külvilágtól, így te és családod nyugodtan pihenhetsz mindenféle zavaró ricsajtól mentesen.


Kevesebb pára


A hűvös hónapokban párásodó ablak nem tűnik komoly dolognak, azonban a pára egy nagy problémára utal. Megmutatja, hogy mennyire hatástalanok a sima ablakok, abban, hogy megakadályozzák a meleg levegő kiszökését. Idővel ez penészedéshez is vezethet. Azonban kétrétegű ablakokkal ezt a problémát nyugodtan megoldottnak tekintheted.


Növeli az ingatlan értékét


Azzal, hogy befektetsz jobb ablakokba növelheted az ingatlan értékét. Ha úgy döntesz, hogy később eladod az ingatlant, a kétrétegű ablakok potenciális vevőket hozhatnak. Így könnyedén megtérülhet a befektetésed.


Divatosabb stílusok


Az újabb energia-hatékony ablakok álltalában korszerűbben néznek ki, ezzel javítva a ház kinézetét. Az ablak technológiák sokat fejlődtek az évek során, de szintúgy a dizájnjuk is. A kétrétegű ablakok sokféle kivitelben léteznek, például toló vagy „kettős felfüggesztésű”. Megéri a kiadás hiszen az ablakok a ház „szemeiként” is ismertek. Modernebb stílusú ablakra váltás nagyban növeli a ház esztétikáját.


Az Neked megfelelő kétrétegű ablak kiválasztása


Mielőtt kiválasztanád az ablakot otthonod számára érdemes és fontos, hogy tájékozódj a lehetőségeidről, ugyanis ezek az ablakok rengeteg stílusban, anyagban és dizájnban kaphatóak. És mivel minden ház más, ezért a te választásod is más lehet.


A legtöbb nyílászárókkal foglakozó cég több anyag közül enged választani. Vinyl, alumínium, fa, burkolt fa és üvegszál. Az összes anyag különböző típusukban kapható, ilyenek például:


Kettős felfüggesztésű: Az ilyen ablakok fel és le is tudnak mozogni annak köszönhetően, hogy mindkét szárny mozgatható.


Egyszeres felfüggesztésű: Hasonlóak, mint a kettős felfüggesztésű ablakok azzal a különbséggel, hogy csak az egyik szárny mozgatható, a másik fix.


Szárnyas ablak: A szárnyas ablakoknak van egy hagyományos varázsa. A legtöbb kurblival működtethető és kifelé nyílik.


Felfelé nyíló ablak: Ezek az ablakok felfelé nyílnak így képesek olyan szögben kinyílni, ami biztosítja a szellőztetést, azonban kint tartja az esőt.


Rögzített ablak: Ezek az ablakok rögzítetek, álltalában nagyobbak. Ideálisak nagyobb terekhez, hiszen sok fényt képesek beengedni.


Hozz jól megalapozott döntést! Fedezd fel a lehetőségeidet még ma!


A kétrétegű ablakok költséghatékony megoldást nyújtanak házad fejlesztéséhez. Illetve elsőszámú megoldás a rezsi csökkenéséhez. Fedezd fel a lehetőséget még ma, beszélj egy nyílászáró szakértővel!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták