10 Mód, amivel japán stílust vihetünk a belső tereinkbe


Hozzáadva: 2020. Június 09. Megtekintve: 644

Egy szó össze is foglalja: Zen. Igen, a békés egyszerűség jellemzi a Japán kultúra letisztult stílusát. A japán építészet és belsőépítészet esztétikájának alapjai több ezer éves múltra tekintenek vissza, egy nyugodt és kulturális belsőépítészeti stílust eredményezve.

A japán stílus a tiszta és rendezett élet köré épült, megpróbálva megtartani a törékeny egyensúlyt az ősi szokások és a természetes szépség szeretete közt.


Ha valaki megérti a Japánok ősi tea szertartásait és életmódjukat – annak a kultúrájuk, rögtön szimpatikusabbá és érdemessé válik, a mindennapi élete részévé tenni. Ha másért nem is, utánozzuk le a japán stílust, hogy egy kis jól bevált Zent vihessünk a saját életmódunkba. Mindannyiunknak jót tesz egy kis béke és harmónia az otthonunkba, nem igaz?


Mivel a japán belső építészet tökéletesítette a nyugalmat sugárzó díszítést, nézzünk meg 10 módot, amivel beépíthetjük otthonunkba ezt a nyugtató stílust.


1) A természet elemei a japán stílusú belső terekben


A japán kultúra szereti és tiszteli a természetet. A legjobb módszer pedig, hogy folyamatos kapcsolatot tartsunk a természet világával, ha behozzuk a természetet az otthonunkba.


Hagyományos japán növények, mint például a bonszáj és a bambusz a japán kultúra érzését keltik otthonunkban. De igazából, bármilyen mély növényzettel hasonló hatást érhetünk el. Érdemes megfontolni néhány pálma vagy orchidea beszerzését is. Nem sokszor látni színes virág kompozíciókat a japán otthonokban, tehát bármilyen növényt is válasszunk, legyen egyszerű, természetes és zöld.


A japánok a természetet nagy ablakok segítségével is próbálják behozni az otthonaikba, így láthatják azt minden lehetséges szögből. Nyisd meg otthonod a természet csodáinak még ma!


2) A fürdőkádak fontosak a japán belső építészetben


A vízbugyogás víg hangjai azonnali nyugtató hatással járnak. Ahogy a növények is a víz eleme is meghatározó a japán otthonokban.


Az Ofuro, melynek jelentése fürdő japánul, egy nyugtató hagyomány, amelyet megéri az otthonunk részévé tenni. A japán fürdőkádak kicsik és mélyek általában valamilyen üléssel. Ezek a kádak keleti trenddé váltak, melyekre sok egészségtudatos embernek fáj a foga.


Változtasd át a fürdőszobád, egy hellyé, ahova elmenekülhetsz egy ilyen kád segítségével! Ez a legjobb módja, hogy a kelet találkozzon a nyugattal és, hogy egy fürdőszerű környezetet alakíts ki otthonodban.


3) Japán stílusú elhúzható és hálós ajtók


Az eredeti japán hálós ajtókat Shoji-nak hívják és alapvető design elemeknek számítanak a japán otthonokban.


A lakhatás magas ára miatt, a japán otthonok általában kicsik és rengeteg lakos inkább apartmant bérel, így a tér minden négyzetcentiméterének kihasználása létfontosságú. A hagyományos ajtókkal ellentétben ezek a Shoji-k oda-vissza húzással nyílnak, ezzel is helyet megtakarítva, amit az ajtónyitás venne el.


Egy eredeti japán hálós ajtó finom áttetsző papírból és az azt tartó fa keretből áll. Azonban, a mai, online is megtalálható verzióiikban üveg panel van a fakeretben.


Még egy kulcseleme ezeknek a hálós ajtóknak, a hagyományos ajtókkal szemben, hogy nem blokkolják a természetes fényeket és a kilátást a természetre. Egy fal nagy részének a kicserélése egy üvegpaneles elhúzható ajtóra, jó ötlet lehet a japán stílus beépítésére otthonunkba.


4) A fa és a bambusz elemei a japán belsőépítészetben


Az egyik legjobb mód, hogy harmonizáljunk a természettel, ha fa elemeket adunk az otthonunkba. A japán kultúra ismeretes a nagy mértékű fa használatáról.


A falak, hagyományos ajtók, rácsos ajtók mind-mind természetes fából készülnek. A leggyakoribb fák a juhar, a ciprus, a fenyő és a vörös fenyő nyugati változatai. A bambusz szintén népszerű fa dekorációs célokra.


Lényegében a fa textúrája mindenhol megtalálható a japán otthonokban. Próbáljunk meg természetes fa elemeket bevinni az otthonunkba egy bambusz padló vagy egy faajtó segítségével. Imádni fogod a nyugtató hatást, amelyet ezek a letisztult fa elemek adhatnak az otthonodba.


5) Japán stílusú bejárat


A japán bejáratot genknan-nak hívják. Ez az a rész, ahol üdvözlik a vendégeket és lecserélik a cipőjüket beltéri papucsokra.


A bejáratban van egy polc vagy szekrény, melyet getabako-nak hívnak és a cipők tárolására szolgál (a cipőket általában úgy rakják le, hogy kifelé nézzenek a képpel ellentétben). Ami szintén észrevehető, hogy a bejárat egyszerű stílusú, fából készült és sok természetes fényt enged be.


A kőcsempe szintén népszerű ezekben az otthonokban, különösen a bejáratoknál. Annak érdekében, hogy utánozzuk ezt a designt, azt ajánljuk másolja le a japán stílus tiszta, egyszerű vonalait. A bejárat rendezetten tartása a legnagyobb feladat (különösen az Észak-Amerikai lakóknak, akik hajlamosak a leveleiket cipőiket stb. a bejáratnál hagyni.


6) Japán stílusú bútorzat


Bár, sok eredeti japán otthonban nincsenek elválasztva egymástól a bútorozott szobák használati cél szerint, mint például a társalgó vagy TV-szoba így is beépíthetünk valamennyit a japánok egyszerűségéből a mi szétválasztott otthonainkba.


A legtöbb japán bútor alacsony és mikor tea szertartásokra kerül sor általában ülőpárnákat használnak. Ennek a leutánzásához elég, ha csak alacsony bútorokat veszünk a házunkba, mint például egy egyszerű kisasztalt.


Vagy akár lehetünk hitelesebbek is egy alacsony deszka asztallal, amit körül veszünk párnákkal – ez teljesen megfelel a vacsorázásokhoz és talán egy kicsit romantikus is. Akár inkább a Kelet találkozik a Nyugattal stílus fele hajlunk vagy inkább minél eredetibbek akarunk lenni – a japán stílusú bútorok könnyen beépíthetőek otthonainkba.


7) A minimalista japán design alapjai


Valószínűleg már te is rájöttél, hogy a japán stílus letisztult és egyszerű. Rendetlenségnek nyoma sincs ezekben az otthonokban. Ahogy, már feljebb beszéltünk róla néha alig vannak bútorok az eredeti japán otthonokban.


Hogyan érhető el tehát ez a design, úgy, hogy a házában továbbra se kelljen nélkülözni a bútorok és a modern kényelem jelenlétét? A trükk, hogy a design egyszerű és letisztult legyen. A modern stílus rajongói egyszerűnek fogjuk találni a stílus lemásolását.


A bútorok legyenek modernnek, letisztultak és készüljenek természetes fából. A világítás pedig legyen szögletes és modern (ahogy a képen is alább). Vagy pedig világításunk utánozhatja az eredeti japán lámpásokat is. Összeségében törekedjünk a modern designra, hogy lemásolhassuk ezt a letisztult, egyszerű stílust. Mindennek legyen meg a célja és helye – semmi ne legyen elromolva vagy hibás. A Feng Shui művészetének tanulmányozása is segíthet a minimalista belső terek eléréséhez.


8) A nyitott tér és a természetes világítás kulcselemek a japán stílusban


Ahogy, feljebb is említettük a nyitott terek és a minimalizmus uralják japán stílusvilágot. Nézzünk meg egy másik módot, amivel elérhetjük ezt a hatást – a természetes világítást.


A természetes fény betölti ezeket az otthonokat, magával hozva a természet színeit és nyugtató látképeket. Mi lehet ennél jobb módja otthonunk megvilágításának? Nagy, kiterjedt ablakok és mennyezeti nyílások, mint például egy tetőablak, tökéletesek, hogy elérjek ezt a fény designt.


A nagy drapériákat szintén el kell felejtenünk. Csak kizárnák a természetes fényt. Próbáljuk meg az ablakainkat elől eltisztítani bármiféle akadályt, de ha ez nem lehetséges választhatunk egy egyszerű bambusz sötétítőt vagy sötét függönypaneleket is. Természetes fény – milyen fényes ötlet, hogy megvilágítsuk otthonunk!


9) Népszerű színek a japán stílusban


A külvilág természetes szépségével összhangban a japán otthonok általában egy egyszerű színt tartalmaznak a természetből. A domináns színek a faelemek barnájából és a növények zöldeiből származnak. A padló vagy fa vagy szürke kő csempe és a legtöbb fal helyett spanyolfalakat találunk, áttetsző papírral borítva.


Ez a design végeredményben egy egyszerű szín palettából dolgozik, ami nagyon semlegesnek hat. Hogyan másolhatjuk le ezt a stílust a saját beltereinkbe? Próbáljuk meg a fa elemeket, fa polcokon, fa paneleken és a padlón keresztül beépíteni vagy használjuk ki a kő szürke árnyalatát felhasználva azt a padlóban, vagy akár a bútorzatban.


Továbbá, ne felejtsünk el minél több zöldet belevinni otthonunkba szobanövények által. Az egyszerűség a kulcs a szín paletta kiválasztásához. Nézzünk ki az ablakunkon és próbáljunk olyan természetes színeket keresni, melyeket beépíthetünk otthonunkba.


10) Hozzunk létre egy zen meditáló teret


Merüljünk bele minél mélyebben a japán kultúrába egy igazán nyugtató hely létrehozásával, amelyet meditálásra, teázásra vagy jógázásra használunk.


Ezzel tiszteleghetünk a japán kultúra előtt és tökéletes hely egy japán tea elfogyasztására is. Keressünk egy csendes helyet, ahova lerakhatunk egy ülőpárnát meditálásra, vagy csak leülni és relaxálni. Ne feledjünk valamilyen víz elemet is hozzáadni, melynek csörgedezése elfojt minden zavaró zajt!


Fessük be a szobát nyugtató barnára vagy zöldre, rakjunk bele élő növényzetet, indítsunk el valamilyen nyugtató zenét és voálá. Meg is van a saját Zen japán rejtekhelyünk.


Noha, valószínűleg nem az ősi japán kultúrában nőttünk fel így is beleszerethetünk annak békés stílusába, mely mélyen gyökerez a történelemben.


Hogy elérjük ezt a stílust, utánozzuk a letisztult, egyszerű és minimalista designt minden szobánkban. Adjunk otthonunkba: természetes fa elemeket, egyszerű növényzetet, természetes világítást, modern bútorzatot, víz elemeket, mély fürdőkádat, plüss ülőpárnákat, elhúzható ajtókat vagy rácsos ajtókat, egy szobát meditálásra és rengeteg színt a természetből.


Ezek a kis elemek mind közelebb és közelebb hozzák otthonunkat a gazdag japán belsőépítészet stílusához, amely mesél a kultúrájukról és a természet iránti szeretetükről.


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták